Pages

Wednesday 4 August 2010

De ce poate fi letala intepatura de albina?

Persoanele alergice au de-a face primavara si vara cu un pericol in plus: intepaturile insectelor. Pentru majoritatea oamenilor, o intepatura de insecta este neplacuta, dureroasa, insa pentru un grup de persoane cu teren atopic (alergice), nu discomfortul produs de durere este principala ingrijorare, ci reactia alergica amenintatoare de viata.


Intepaturile albinelor si viespilor sunt ori deosebit de dureroase, ori potential letale in cazul persoanelor alergice la veninul acestor insecte. Cea mai buna metoda pentru a limita reactia organismului la veninul injectat este sa indepartati acul cat mai repede cu putinta.

Viespile pot intepa o persoana de mai multe ori pentru ca isi retrag acul dupa intapatura, in timp ce albinele lasa acul impreuna cu sacul cu venin in piele, la locul intepaturii. Dupa intepatura, sacul continua sa se contracte si sa injecteze venin timp de cateva minute.

Daca o persoana a mai avut reactii alergice la intepaturile albinelor trebuie luata in considerare posibilitatea instalarii unui soc anafilactic, o reactie alergica ce pune viata in pericol.

Majoritatea oamenilor au doar o reactie alergica locala dupa intepatura unei albine. Intr-o reactie normala pielea devine rosie, dura si dureroasa al locul intepaturii. Poate aparea umflarea zonei din jurul intepaturii, urmata de mancarime. De regula, durerea dispare in cateva ore.

In cazul unor reactii locale mai ample provocate de intepaturi de insecte, edemul, roseata si durerea pot persista pana la o saptamana. Pielea din jurul intepaturii este afectata pe o suprafata mai mare.
Intr-o reactie sistemica, intregul organism este afectat. Persoana intepata poate prezenta edeme, hiperemie (roseata) si prurit si in alte zone ale corpului, la distanta de intepatura. Alte simptome ale reactiei sistemice sunt greata, vasaturile, diareea, ameteala.

In reactia anafilactica persoana afectata prezinta dificultate la respiratie, scaderea pulsului si a tensiunii arteriale ce poate conduce la instalarea socului. Aceaste reactii au loc in cateva minute de la intepatura. Majoritatea oamenilor alergici la intepaturile albinelor prezinta o inrautatire a simptomelor cu fiecare noua intepatura, de aceea, aceste persoane trebuie sa aiba in permanenta asupra loc medicamente antihistaminice sau injectii cu adrenalina.


Daca ati fost intepat de o albina:
• Indepartati-va de locul in care v-a intepat albina. Odata cu intepatura, a emis si un semnal pentru celelalte albine si este posibil sa va mai atace si altele;
• Chemati urgent salvarea in caz ca sunteti o persoana alergica, aveti o istorie de reactii anafilactice la intepaturi de insecte sau prezentati simptomele de mai sus;
• Verificati daca acul a ramas in piele la locul intepaturii (cautati un punct negru in zona in care ati fost intepat) si indepartati-l imediat.
Se recomanda sa nu-l trageti cu ajutorul degetelor, pentru ca astfel comprimati sacul cu venin de la capatul acului si injectati o cantitate suplimentara de venin, ci sa il indepartati cu ajutorul unui obiect dur aflat la indemana (un card, o lama de cutit) cu care sa raclati zona in care s-a produs intepatura;
• Aplicati gheata sau comprese reci pe zona pentru a reduce raspunsul inflamator;
• Curatati zona cu apa si sapun, apoi aplicati o crema pe baza de cortizon pentru a limita inflamatia;
• Va puteti administra un antihistaminic oral si un antialgeic precum ibuprofenul.
Intepaturile in nas, gat sau gura sunt periculoase si pentru persoanele care tolereaza veninul albinelor, pentru ca edemul produs poate cauza dificultati de respiratie mergand pana la asfixie. In acest caz trebuie sa va prezentati urgent la camera de garda.